W przyszłości Słońce zamieni się w kryształ
11 stycznia 2019, 05:11Naukowcy z University of Warwick zdobyli pierwsze bezpośrednie dowody wskazujące, że białe karły – a taką gwiazdą stanie się Słońce po swej śmierci – ulegają krystalizacji, a na nieboskłon pełen jest takich olbrzymich kryształów.
Nici dentystyczne powiązane z wyższym poziomem szkodliwych chemikaliów we krwi
9 stycznia 2019, 11:00Niektóre zachowania, takie jak np. używanie nici dentystycznej Oral-B Glide, przyczyniają się do zwiększenia w organizmie koncentracji szkodliwych fluorosurfaktantów (PFAS). PFAS to substancje wodo- i tłuszczoodporne, które zostały w przeszłości powiązane w wieloma problemami zdrowotnymi.
Woda o smaku wina? Dla chcącego nic trudnego...
21 grudnia 2018, 16:49W Hiszpanii powstała woda o smaku wina, która pozwala konsumentom cieszyć się wybornym smakiem bez ryzyka upojenia alkoholowego. Vida Gallaecia to efekt 2-letniej współpracy między Bodega Líquido Gallaecia i Narodowym Komitetem Badań Naukowych (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC).
Znaleziono pierścień Poncjusza Piłata
29 listopada 2018, 18:16Przed 50 laty podczas wykopalisk prowadzonych w Herodionie pod kierunkiem profesora Gideona Fostera z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, znaleziono pierścień z brązu. Teraz udało się odczytać zawartą na nim inskrypcję. Okazało się, że należał do człowieka, który skazał na śmierć Jezusa Chrystusa.
Choć uwarzono je 2 tys. lat temu, podczas przelewania nadal uwalnia bogaty aromat
14 listopada 2018, 05:58W Luoyangu (prowincja Henan) w grobowcu z okresu Zachodniej Dynastii Han archeolodzy odkryli dzban z brązu, w którym znajdowało się sporo alkoholu.
Naturalny sposób na białe pszenne ciasto
8 listopada 2018, 05:10Przechowywane pszenne ciasto podlega brązowieniu enzymatycznemu, przez co upieczone ciastka czy tarty nie wyglądają już tak apetycznie. Naukowcy wynaleźli jednak sposób, by w naturalny sposób zapobiec temu procesowi: wystarczy sięgnąć po białe wino i sok z cytryny. Koniecznie w połączeniu.
Pierwsze splątanie organizmu żywego i fotonu
30 października 2018, 10:33Grupa naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie donosi o udanym splątaniu bakterii z fotonami. W październikowym numerze Journal of Physics ukazał się artykuł zespołu pracującego pod kierunkiem Chiary Marletto, który przeanalizował eksperyment przeprowadzony w 2016 roku przez Davida Colesa i jego kolegów z University of Sheffield.
Od pomysłu na "coś" z tulipanami do produktu na miarę restauracji z gwiazdką Michelina
22 października 2018, 17:05Niedawno pisaliśmy o rwandyjskim winie z buraków, teraz przyszedł czas na holenderską wódkę z cebulek tulipanów.
Rwandyjski przebój o zasięgu międzynarodowym: czerwone wino z buraków
9 października 2018, 15:12Rwandyjka Assumpta Uwamariya produkuje czerwone "wino" z buraków. Karisimbi zdobyło ponoć popularność w kilku krajach w Afryce, a nawet w Niemczech.
Ocieplenie klimatu i dziura ozonowa niszczą mszarniki Antarktydy Wschodniej
25 września 2018, 11:28Ocieplenie klimatu niszczy mszarniki (ang. moss bed) z Antarktydy Wschodniej.